ŠTA HR MENADŽERI NAJVIŠE ZAMERAJU RADNIM BIOGRAFIJAMA?


Kada šaljete CV i prijavljujete se na nečiji oglas, morate da znate da on prvo dospeva u ruke zaposlenih u ljudskim resursima. Oni CV ne čitaju onako kako bi ga čitao vaš potencijalni šef. Njima je često bitnija forma od same sadržine. Čak i da ste kandidat sa deset godina iskustva, ako napravite štamparsku grešku ili vam slika deluje neprofesionalno, računajte da ste otpisani.

U prethodnom postu možete pronaći format CV-a. 
Danas ćemo danas opisati koje su to CV greške koje stručnjaci ljudskih resura najviše zameraju kandidatima:

1. Štamparske greške
Svaku radnu biografiju proverite po nekoliko puta. Potražite i pomoć od prijatelja, jer se lako može desiti da se potkrade greška u kucanju. Greška o vama ostavlja utisak neodgovornosti i aljkavosti, iako to, možda nije slučaj. Nemojte da dozvolite da sitnica, kao što je pogrešno otkucano slovo, utiče da li ćete biti pozvani na razgovor ili ne.

2. Slika
Ako niste sigurni da vaša slika ne odaje ozbiljnošću i odgovornošću, nemojte je ni slati. Nikako nemojte ubacivati slike sa letovanja, proslava i slično.  Neretko se može desiti da slika vama deluje potpuno solidno, ali da vam se ipak nađu zamerke. Nikad ne znate šta nekome može da se svidi , i stoga nemojte da rizikujete.

3. Neprikladna email adresa
Email adresa je jedna od prvih stvari koja se zapazi. Zato veoma neozbiljno deluje ako stavite adresu sa neprikladnim rečima, na primer milecar@email.com ili hotsandra@email.com.  U stvari, najbolje je da izbegavate svaku email adresu koje ne sadrži vaše ime i prezime. Novu adresu je barem lako napraviti.

4. Nepotpune informacije
Vodite računa da ne izostavite bitne činjenice, kao što su broj telefona, vaše ime i prezime, obrazovanje i sve ostale bitne podatke.

5. Vizuelna nesređenost
Radne biografije koje sadrže obimne odeljke teksta, bez mnogo belog prostora deluju prenatrpano, i ne dozvoljavaju da se na brzinu stekne utisak o kandidatu. Niko nema  vremena da se skoncentriše na dugačke i mnogobrojne rečenice, i zato pokušajte da kažete što više koristeći što manje reči.
Isto tako, nemojte preterivati sa formatiranjem, dizajniranjem, korišćenjem boja ili nabrajanjem stavki. Ako radite u kreativnoj industriji, onda možete poslati biografiju koja odražava vašu kreativnost. U svakom drugom slučaju, pratite standardni obrazac.

Primjedbe

Popularni postovi