PITANJA KOJA NE SMETE DA POSTAVITE NA RAZGOVORU ZA POSAO!!!



Na svakom razgovoru za posao, poslodavci će vas pitati da li imate vi neko pitanje za njih. Već smo vas savetovali da pitanja spremite unapred, da ne smete da kritikujete prethodne poslodavce i kolege, kao i da budete zainteresovano i spremni za svaki prekovremeni rad. Pitanja koja postavite poslodavcu takođe predstavljaju svojevrsni test koji morate da prođete.Kako ne biste uprskali ovaj test, nabrojaćemo neka od pitanja koja nikako ne smete da postavite na razgovoru.

1. Čime se tačno kompanija bavi?
Ako postavite ovo pitanje, poslodavac će shvatiti da se vi uopšte niste raspitali o kompaniji. Ako se niste raspitali, potražili vebsajt ili ime kompanije na Internetu, onda će se to shvatiti kao nezainsteresovanost, lenjost i neodgovornost.
2. Da li postoji godišnji bonus?
Pitanje o posebnim povlasticama koje se nude zaposlenima se postavlja samo u trenutku kada ste već dobili posao, pa treba da pregovarate o plati. Na prvom razgovoru treba postavljati isključivo pitanja vezana za konkretno radno mesto, kao i za kompaniju.
3. Da li mogu četvrtkom da izlazim ranije sa posla?
Delovaćete neprofesionalno ako zatražite specijalan tretman pre nego što ste i dobili ponudu za posao. Poslodavac može pomisliti da ćete stalno imati specijalne zahteve. Stoga, bilo kakve naknadne pojedinosti pomenite tek nakon što ste dobili ponudu za posao.
4. Da li ću moći da se za par meseci prebacim u marketing?
U slučaju da počnete da postavljate pitanja o prebacivanju u drugi sektor ili radno mesto delovaće kao da, u stvari, vi i ne želite da radite konkretan posao za koji ste aplicirali. Imajte u vidu da je poslodavcu u tom trenutku potrebna osoba za konkretno radno mesto koje je oglašeno. Nemojte ni na koji način ukazivati da biste radije radili nešto drugo.
5. Da li zaposleni dobijaju popust na vaše proizvode?
Na razgovoru za posao se vodi diskusija o tome kako i da li vi možete nešto da doprinesete poslodavcu. Ovo pitanje nema veze sa vašim poslom i može biti pogrešno protumačeno.
6. Kolika je pauza za ručak?
Normalno je da nas interesuje dužina pauze, mnogi bi postavili ovo pitanje bez ikakve loše namere. Međutim, pitanje spada u grupu pitanja koja mogu navesti poslodavca da pomisli kako ja vaš cilj da radite što je manje moguće. Još niste ni dobili posao, a već razmišljate o tome kako da ga izbegnete. Stoga izbegavajte ovo i slična pitanja.
7. Da li proveravate preporuke?
Delovaće kao da nešto imate da krijete ako pitate ovako nešto. Za svaku preporuku se podrazumeva da ona može biti proverena.
8. Kakav sam bio?
Poslodavac ne može odmah da odgovori na ovo pitanje, s obzirom da je za odluku potrebno da se ispitaju svi kandidati kao i da se svi utisci slegnu. Možete delovati očajno, a znamo da to poslodavci ne vole. Umesto toga, postavite pitanje nalik na: “Zaista mi je prijao razgovor, zainteresovan sam za posao, šta još mogu da uradim kako bih vam dokazao da sam prava osoba za vas. Da li želite još neke dokumente, preporuke itd..”
9. Da li se radi prekovremeno?
Pitanje o prekovremenom radu takođe može delovati kao da niste željni da radite. Umesto toga pitajte kako izgleda prosečan radni dan, kako bi na osnovu odgovora shvatili koliko se radi tokom dana.
10. Nemam pitanja
Poslodavac vam može u svom predstavljanju firme podrobno objasniti sve detalje koji vas interesuju. Iako su vam možda sve nedoumice razrešene, potrudite se da postavite dodatno pitanje u svakom slučaju. Na taj način ćete delovati zainteresovano. U suprotnom možete ostaviti utisak osobe koja će po svaku cenu uzeti posao. Postavljanjem pitanje sebi povećavate šanse za zaposlenje i delujete ozbiljno
- See more at: http://radniodnos.com/2011/11/pitanja-koja-ne-smete-da-postavite-na-razgovoru-za-posao/#sthash.2zjLSN1c.dpuf

Primjedbe

Popularni postovi